Är nöjd...

Allmänt
...med min långa resa, mycket mycket nöjd.
Men jag är inte mätt och jag kommer nog att resa igen.
 
Har fått ut så mycket av just resandet, med alla möten, allt som har hänt, allt nytt och att ge sig ut i det okända. Det har gett så mycket mer än att bara ligga i en solstol och bara umgås med några få som du redan känner. Sen är det givetvis så att man även behöver lugnet och stillheten för att verkligen komma ner i varv också.

Ett stort tack till alla som följt bloggen och kommit med kul mail och kommentarer, det har varit väldigt uppskattat. :)

Nu väntar ca sex månaders (minst) liv nere i de djupa skogarna i Småland.

Om ni har vägarna förbi är ni varmt välkomna hemma hos mig, älgarna, rådjuren, vildsvinen och en och annan mygga.

 
Blir mer och mer förtjust i Karin Boyes dikt "I rörelse" :
Den mätta dagen, den är aldrig störst.
Den bästa dagen är en dag av törst.
 
Nog finns det mål och mening i vår färd -
men det är vägen, som är mödan värd.
 
Det bästa målet är en nattlång rast,
där elden tänds och brödet bryts i hast.
 
På ställen, där man sover blott en gång,
blir sömnen trygg och drömmen full av sång.
 
Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr.
Oändligt är vårt stora äventyr.

Upphovsrätt © (1996)
Karin Boyes lyrik: Ulf Boye  English translation: click here.

 

Bättre ord kan nog inte avsluta detta äventyr.

Önskar alla en riktigt trevlig sommar, om/när den nu kommer...

Tack och hej då ... för denna gång.

Läs 2 kommentarer eller kommentera du också!

Det perfekta resmålet…

Allmänt

… finns det?

Många av Er har frågat och tyvärr blir nog mitt svar:

-Nej, jag tror inte det.

Inte för mig i alla fall.

Sen är vi alla olika, vi värdesätter och uppskattar olika saker.

Vissa älskar All-Inclusive , andra vandrar i fjällen och några åker på safari i Afrika. Så det finns nog lika många drömmar som det finns människor. 

För min egen del har jag kommit fram till följande:

Jag vill ha sol, värme, varma vatten, god billig mat, lugn och ro, bra service, trevliga människor, orörd natur, tillgång till bra aktiviteter så som dykning mm.

MEN, jag vill komma till ställen där det inte finns för mycket turister och det är där det skiter sig.

För jag har lagt märke till hur lokalbefolkningen förändras utifrån hur mycket turister de möter. Många turister gör att alla kan engelska och det är bra, men befolkningen blir också trött på alla turister. De slutar att hälsa, de sätter sig inte ner och undrar vem du är och var du kommer från och de vinkar inte när du kör förbi med bilen. Då försvinner det äkta och du riskerar att missa möten med människor som påverkar.

Men finns det inga turister så finns det ju inga restauranger och inga aktiviteter.

Det finns ingen som anordnar dykturer eller har en stor dyr fiskebåt för trolling mm

Och befolkningen kan förmodligen inte prata engelska och definitivt inte svenska…

 

Dykning är extra svårt, det tragiska är att så fort du får dykare som börjar dyka frekvent på ett ställe så är stället förstört.

Koraller bryts sönder i betydligt snabbare takt än det växer ut nya. För många dykare gör att hajarna försvinner och då förstörs ekosystemet när andra varelser som hajarna normalt äter tar över och bryter ner revet.

På Bora Bora har man dykt så mycket att de stora mantorna ytterst sällan besöker lagunen, de har flyttat till andra ställen.

Så de bästa dykställena är de som man aldrig hör talas om, och så måste det tyvärr förbli. 

Och exakt samma sak gäller för fiske, om det inte regleras mycket hårt. Tack och lov gör vi delvis det i Sverige i alla fall.

 

Så jag tror man får plocka russinen ur kakan och ta olika upplevelser på olika ställen och sen får man lägga ihop delarna till en helhet. En riktigt bra sådan.

De russin jag skulle välja är:

De vänliga människorna på Fiji.

Den fantastiska lagunen på Bora Bora.

Restaurangerna i Auckland och på Waikiki.

Affärerna och storstadskänslan i Singapore och Waikiki.

Outlet och nöjen i LA.

Vattnen i Franska Polynesien, särskilt i ögruppen Toamotu.

Den orörda naturen och lugnet på Nya Kaledonien.

Sen skulle jag lägga lite kraft för att försöka hitta enklare hotell, absolut inte stora, dyra, lyxiga men ytterst opersonliga och ofta isolerade hotellkomplex. Tror man skall kontakta den lokala turistinformationen för att få hjälp att hitta de lite mindre och okända guldkornen.

Så för mig blir det nog så att en bra resa kräver att du kombinerar en viss tid på ett lugnare ställe och ett stop på ett ställe med mer människor.

Ingen har kommenterat än bli den första!

23 råd…

Allmänt

…hur man semestrar i Stilla havet.

Kanske du kan ha glädje av de erfarenheter jag har gjort under denna resa, åtminstone om du planerar att bo lite enklare och det tycker jag du skall.

1.       Packa enkelt och lätt. Många flygbolag i Stilla Havet sätter gränsen vid 10-12 kilo bagage och 3 kilo handbagage och de väger allt. Ibland kan man köpa en dyrare biljett som tillåter 20 kg, kolla innan du bokar. Börja med att kolla så du inte tar en för tung väska för då försvinner ett antal kilo direkt i onödan.

2.       Två stora ryggsäckar visade sig inte vara så smart. När den ena tunga ryggsäcken sitter på ryggen så har du svårt att hantera den andra.

3.       Väljer du att resa med ryggsäck tycker jag du skall skaffa en anpassad överdragsväska som du kan stoppa ner ryggsäcken i när du checkar in. Ryggsäcken blir inte så skitig, du kan låsa dragkedja i överdraget så ingen rotar i den, när väskan hanteras så sliter de inte sönder dina remmar och remmarna riskerar heller inte att fastna i vagnar eller transportband. Är du övertygad nu?

4.       Hänglås som är TSA-godkänt. Då riskerar du inte att få hänglåset uppklippt av tullen. Bra med kombinationslås så man slipper hålla reda på nyckel.

5.       Tar du med fenor, mask och snorkel kan du använda fenorna för att skydda resten av bagaget genom att lägga dem ytterst och/eller överst. Då kan man skydda sina grejer även om du väljer en mjukare väska som inte väger så mycket.

6.       Tänker du prova på att bo som backpacker eller på en sk Gites bör du ha med dig en handduk och jag rekommenderar även en kniv, gaffel och sked samt ev. en mugg/kåsa så du har något att äta med när du handlar i mataffären. Var lite jobbigt att äta yoghurt med fingrarna.

7.       Packa med en liten påse med tvättmedel så kan du tvätta i handfatet när kläderna börjar bli smutsiga. På ställen där det finns många backpackers finns tvättinrättningar där du själv kan tvätta och köra i torktumlare. Man betalar med mynt, ca 10-20 kronor för en tvätt.

8.       När tvättmedlet är slut kan du tvätta med tvål. Funkar OK, åtminstone för träningskläder.
Något som fungerade bra var att ta en strumpa på varje hand och sen gnugga tvålen med händerna/strumporna. Dels blir strumporna snabbt rena och dels kan du sen gnugga och applicera löddret på de andra smutsiga kläderna med hjälp av strumporna. Skratta inte, det funkar skitbra!

9.       Finns moskitonät så finns det en anledning att använda dem. 

10.       En fläkt som svalkar är ofta skillnaden mellan att ligga naken och svettas i trettiogradig värme och att sova. Fläkten hjälper även till att hålla myggen borta och den skall ingå i rummet du hyr.

11.   Finns det möjlighet att få AC kan det vara riktigt skönt. Kolla prisskillnaden på rummen.

12.   Myggmedel. Här nere har de ofta en spiral av myggmedel som man lägger i en behållare. Tänd eld på spiralen och ställ behållaren t.ex. under sängen eller på nattduksbordet. Tänd inte för tidigt för då räcker den inte hela natten. Om det är nyttigt att andas in röken vågar jag inte säga och det luktar inte så jäkla gott.

13.   Tag med eller köp eget myggmedel som du kan smörja in dig med på kvällarna och när du sover.

14.   Kolla om det finns denguefeber i området. Det sprids via mygg (av släktet Aedes) och vet du att det finns dengue skall du vara lite försiktig. En kvinna jag träffat på Rangiroa hade precis fått det. Inkubationstid fem till tio dagar. Normalt får du feber, muskelvärk och mässlingsliknande utslag i några dagar. Men i sällsynta fall kan man bli riktigt sjuk och behöver uppsöka sjukhus. De flesta av de 150 svenskar som smittas varje år smittas i Thailand. Det finns inget vaccin. Smittskyddsinstitutet rekommenderar att du går runt i långaramat och långbyxor. Kul killar på SMI!!! J

15.   Kolla om du kan dricka vattnet. På många öar är grundvattnet uppblandat med saltvatten och duger till att tvätta sig i men du kan inte dricka det. Köp vatten på flaska och ha på rummet. Drick mycket för att ersätta allt du svettas. Om det finns kylskåp så förvarar du en stor flaska i kylen och har en liten med dig som du fyller på från den stora när den tar slut. Då har du alltid kallt vatten.

16.   Fönstren har ofta glaslameller som kan vinklas och på så vis få in luft i ditt rum. På vissa ställen har dessa fönster ett fast myggnät på utsidan. Då minskar behovet av moskitonät.

17.   Bor du vid en lagun skall du inte förbruka mer färskvatten än du absolut behöver. Dels är färsskvatten en bristvara och dels rinner vattnet ut i lagunen och det påverkar salthalten. Bora Bora har definitivt problem med detta då det finns så mycket turister.

18.   Geckoödlor är din vän. Ser du dem på väggarna eller i taket inne i ditt rum skall du låta dem vara. De är absolut inte farliga och äter massor med insekter så du slipper bli biten varje natt. På Rangiroa satt det som mest fem stycken uppe i taket och på väggarna inne i rummet.

19.   Bor du väldigt enkelt skall du fundera på att ha väskan och necessären stängd. Har kommit ut på toaletten och sett en kackerlacka sitta och käka på min tandborste. Jag såg den i alla fall innan jag stoppade den i munnen! ;)
Kackerlackor finns överallt, även på de finaste hotellen jag bott, så det är bara att gilla läget. Jag hittat en liten mus i väskan när jag skulle packa på Fiji. Kunde blivit problem om jag varit på väg till Australien eller Nya Zealand. Så det kan vara klokt att ha sakerna i stängt skyddat förvar. Eller så packar du helt enkelt om hela ditt bagage inför varje avresa.

20.   Visum behövs för Australien och du måste även ansöka om att få komma in i USA. Då Sverige är med i EU behöver vi inte visum för de öar som fortfarande tillhör Frankrike. Även Fiji är visumfritt men till Indonesien och Bali måste du långt i förväg ansöka om visum.

21.   För att få åka till många av länderna måste du kunna uppvisa en biljett som tar dig ut ur landet igen. Utan detta får du inte gå ombord på planet.

22.   Om du vill bo enklare tycker jag du bara bokar 2-3 nätter innan du åker och sen tar du hjälp av lokala tursitinformationen och/eller lokala resebyråer. De känner till de mindre ställena man inte kan boka via nätet och ofta finns det erbjudanden typ boka tre få fyra nätter osv. De kan även boka flygen mellan öarna lite billigare till dig, tänk på bagagets vikt när du bokar.

23.   På grund av värmen är alla uppe och igång väldigt tidigt. I de fransktalande länderna stänger de sedan allt ett par timmar mitt på dagen och öppnar senare på eftermiddagen igen.

Det var vad jag kom på just nu.

Ha de gött.

Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

Utrustning

Allmänt
Några av Er har frågat om utrustningen.
 
Här har du en summering:
 
A. LCD-display för GoPro kameran. Bra när man dyker så att man ser var du riktar kameran.
B. Undervattenshus.
C. Extra minneskort till GoPro och Canon.
D. USB-minnen för att ta backup av bilder om datorn skulle bli stulen eller gå sönder.
E. GoPro Hero3 kamera.
F. Fjärkontroll för GoPro.
G. Canon 6D med ett 24-105 zoom objektiv. De flesta bilderna tagna med denna kamera.
H. Extern blixt.
I. Laddare till blixtbatterierna.
J. Canon 100-400 teleobjektiv.
K. Canon 100 mm macro objektiv.
L. Solglasögon
M. Motljusskydd för 100-400 mm (J)
N. Motljusskydd för 100 mm (K)
O. Ett litet stativ för att kunna ta bilder med långa slutartider
P. Laddare för Canon kameran
Q. Teleskoparm, riktigt bra när du filmar under vatten. Kommer närmare utan att skrämma fisken.
R. Antifog-kuddar som du har inne i undervattenshuset för att det inte skall bli imma när du filmar under vatten.
S. Solcells-laddare. Kan ladda allt som kan kan anslutas via USB. Har även ett litet inbyggt batteri som kan laddas via USB. Jäkligt bra när du inte kommer åt ström och behöver ladda.
T. Kombinationslås, TSA-godkännt så att tullen kan öppna med nyckel. Annars klipper de sönder låset.
U. Extra kreditkort om första kortet skulle bli stulet, gå sönder eller bli spärrat. Förvaras inte på samma ställe som första kortet.
V. Klocka med inbyggs dykdator.
W. Laddare till datorn.
X. Dator
Y. Strömadapter som kan justeras för de flesta länder.
Z. Biladapter för USB. Perfekt om du använder din iPhone som GPS, annars tar batteriet slut väldigt fort.
Å. Diverse kablar, USB, iPhone, RJ45 om WiFi inte fungerar på hotellet.
Ä. iPhone-laddare. Behövs inte om du har dator med USB.
Ö. Telefon
1. Vattentätt hölje till iPhone, en visdom lärd på Fiji.
2. Reservtelefon med dubbla SIM-kort. Bra ibland att skaffa ett lokalt abonnemang.
3. Bankdosa för att kunna genomföra banktransaktioner. Har ju inte varit helt gratis...
5. Kameraryggsäck med datorfack för att skydda all utrustning. Vikt fullt packad 13 kg, inte bra när vissa flygbolag tillåter tre kilo handbagage... ;)
 
Det som inte finns med på bilden som också är bra saker är:
6. Wirelås så att man kan låsa fast sin ryggsäck om du måste lämna den för en kortare stund.
7. Extra batteri till Canon 6D. Enda nackdelen jag upplevt med denna kamera är att GPS-funktionen kan tömma batteriet även om den är avstängd.
 
De lärdommar jag gjort är att alltid välja utrustning som kan laddas via USB. Det blir så mycket enklare när du har mycket prylar med dig. Via min PC kunde jag ladda fyra enheter samtidigt. Synd att inte iPad har eller kommer få USB...
De saker jag inte skall ta med på nästa resa är:
F. GoPro-fjärkontrollen fungerade ju inte under vatten
H. Blixten använde jag en enda gång.
I. Utan blixt så behövs inte batteriladdaren
K. Macro-objektivet använde jag väldigt lite. Det blåser en svag bris hela tiden och då är det i princip omöjligt att ta bra macro-bilder.
N. Utan macro så behövs ju inte motljusskyddet.
Ä. iPhonen laddade jag alltid via datorn.
2. Tveksamt om du behöver en extra reservtelefon. Fast på Nya Kaledonien kunde du bara köpa SIM-kort av normalstorlek.
 
Så detta samt pass och en plånbok med ett extra kreditkort så har du allt du behöver.
Kanske ett par badbrallor också ;)
Ingen har kommenterat än bli den första!

Hemma!!!!

Allmänt
Nattflyget mellan Los Angeles och London tog sex långfilmer (dvs ca 11 timmar).
Missade de sista fem minuterna på LA Confidential så om någon vet slutet får ni gärna höra av er. ;)
Därefter fyra timmars väntan på flyget till Göteborg och sen dryga timmen innan jag landade i Göteborg.
Undvek att sova och var rejält trött när jag kom fram 19:30 efter att varit vaken i trettio timmar. Lika bra att försöka ta tag i de nio timmarnas tidsomställning direkt.
För mig brukar det kännas som en svag baksmälla med konstant svag huvudvärk och allmänt seg.
Lyckades faktiskt sova mellan 22:30 och 06:30 i natt.
 
Var tror ni det blåste mest inför en landning, faktiskt så mycket att det känndes obehagligt?
Var tror ni det regnade?
Var tror ni det var 7 grader varmt/kallt?
Var lyckas de missa att få med bagaget hela vägen?
 
Jo på kära lilla Landvetter.
Men det skiter jag i. Nu är jag hemma och skall sova i min egen säng i natt. :)
Och min säng är faktiskt den skönaste i hela världen, har provat 20 andra de sista månaderna och ingen kommer i närheten. Öppen balkongdörr, dubbla täcken och fyra stora sköna kuddar, det kan inte bli bättre. :)
 
Bevisligen världens skönaste säng.
 
Fick bagaget hemkört dagen efter och paketet från Nya Zealand dök också upp exakt samtidigt som jag kom hem, snacka om timing!
 
Dottern var snäll nog att fråga om jag saknade något så hon fick en inköpslista på riktigt god frukostmat för det har jag saknat mest.
Fil, mjölk, grovt bröd, bregott, rökt skinka, Proviva juice, skorpor mm :)
 
Kom på att jag inte lagat ett enda mål mat på 70 dagar så var helt plötsligt tvungen att fixa mat idag.
Blev makaroner och Bullens pilsnerkorv med chillisås och fransk senap, riktigt gott.
Det är ofta det enkla man saknar.
Läs 1 kommentar. Lämna den andra kommentaren!

LA, summering

Allmänt Los Angeles
To view all LA pictures, click here.
 
Ja, detta var resans sista destination.
Dax att åka hem.
Tog ett stopp i LA för att handla och åka runt lite och se några av de fantastiska platser som finns att besöka. Har varit här förrut så jag kanske inte valde de saker man normalt besöker vid sitt första besök.
 
Visst är han extremt lik Pettson i Pettson och Findus!!!
Å han är duktig på att måla också!!!
 
Pettson
 
På väg upp till Hollywood-skylten mötte jag denna hjort. Inte direkt rädd för människor och antar lika hatad av villaägarna som våra rådjur. ;)
En solnedgång över Santa Monica Pier.
Venice Beach är alltid intressant. Finns alltid en hel del att förvånas över och glädjas åt.
 
Stranden är gigantisk men vattnet är kallt som f...n.
Doppade ena foten och insåg att det var Sverige-temp och efter 32 grader på Rangiroa var bad inte med på kartan.
 
 Många av husen längs med promenaden har klara häftiga färger.
 
Denna gosse pratade jag med en stund och han har uppenbarligen olika kostymer varje gång han är på Venice Beach. Krävs det lilla extra för att märkas på Venice Beach. ;)
Han hade en liten burk där man kunde donera pengar till hans kommande utstyrslar.
 
Fanns flera "butiker" där man kunde få prova på "medicinsk" mariuana... hmmm
Det var många som var sjuka och hade medicinska behov...
 
 Häftig skyltdocka med något överdriven bakdel...
 
 Utsikt över Santa Monica State Beach.
 
Santa Monica State Beach vy norrut.
 
Pacific Coastal Road på väg norrut.
 
 Hollywood-skylten från en lite annan vinkel.
 
 Hollywood reservoir ligger under Hollywood-skylten, du kör förbi på vägen upp.
 
Walt Disney Concert hall är en helt fantastisk byggnad. Väl i klass med Sydney fast den har inte ett lika bra läge.
 
 
Det finns även en liten trädgård en trappa upp på baksidan.
 
På väg in till trädgården på Walt Disney Concert Hall.
 
Även insidan var riktigt vacker. Enda bilden jag fick ta på insidan var på en mindre aula där de just håller en genomgång av vad som skall framföras på den kommande konserten.
Var faktiskt på just den konserten lördag eftermiddag och den var riktigt bra. Musik av Messiaen, Saint-Saens och Ravel framfördes.
 
Så nu har jag fyllt på kultur-potten för de närmaste åren...
Ett bra men något oväntad avslutning på denna resa.
 
Nu är det dax att ta sig hemmåt. 17 timmar inklusive ett 4 timmars stopp i London.
Ser fram mot säng nummer 21, min egen, kommer sova riktigt skönt... och länge!
Ingen har kommenterat än bli den första!