Tonfisk…

Allmänt French Polynesia

… lugn detta är inget dykinslag, och inget fiskeinslag heller!

Nej jag tänkte prata lite om den ingrediens som man äter väldigt mycket av både här i Franska Polynesien, på Fiji och på Nya Kaledonien. Nämligen tonfisk.

Den serveras både på längden och tvären och det är oftast väldigt gott, men som med allting så finns det en gräns för hur ofta och mycket man klarar av. Och jag är farligt nära den gränsen nu.

En genomgående rätt på alla ställen är marinerad tonfisk som är riktigt gott.

De tärnar rå tonfisk och marinerar oftast i kokosmjölk, citrussaft och sen kan de ibland ha extra örter så som koriander. Serveras ofta som en sallad. Kan även marineras i soja, vitlök och ingefära.

Sen får man det tunnskuret så som carpaccio. Ofta med olivolja på och ibland vitlök och citrussaft. Också jäkligt gott.

Har även ätit som sashimi, med soja, fisksås och wasabi. Mumma!

Tartar, hackad rå tonfisk formad som en biff, oftast med olivolja, lök och lite kapris. Helt OK.

En annan variant är halvt brynt tonfisk, dvs fisken är rå inuti och brun på ytan. Serveras som huvudrätt med tex pommes frites eller ris. Också riktigt gott… i början. 

Sen kan man givetvis få helt stekta kotletter och det förekommer även grillspett.

Men jag föredrar nog tonfisken mer åt det råa hållet då stekt tonfisk lätt kan bli ganska hård och torr.

 

Börjar se fram mot ett kommande resmål där hamburgare och stekar sägs vara storleken större (biggest in the world, närmare bestämt, om man får tro den egna befolkningen…).

För jag har ätit nog med tonfisk för en bra tid framöver.

Kommentera inlägget här: